Pretraga Close

Pretraga

Minoksidil i laserska terapija

Minoksidil (Rogaine, Regaine, Pilovit ili Pilfud) je jedan od dva registrovana leka u lečenju opadanja kose. Proizvodi se u obliku losiona u koncentraciji od 2% i 5%, a obično se nanosi jednom dnevno, sem ako lekar ne predloži drugačije. Veoma je efikasan u lečenju androgenetske alopecija, ali se predlaže i kod alopecije areate i ožiljne alopecije. Može se koristiti i nakon transplantacije kose.

Nedavno je na jednom stručnom kongresu predstavljena nova klinička studija kojom je poredjena efikasnost minoksidila i minoksidila u kombinaciji sa laserskom terapijom. U studiju je uključeno 66 pacijenata koji su praćeni šest meseci. Jedna grupa je svakodnevno nanosila samo 5% minoksidil, dok je druga grupa uz minoksidil tri puta nedeljno koristila lasersku terapiju tri puta nedeljno u trajanju od 30 minuta. Druga grupa koja je primenjivala kombinaciju terapija imala je značajno bolje resultate u rastu nove kose, podebljanju dlake i ukupnom volumenu kose. Nisu bili zabeleženi neželjeni efekti ove terapije.

Laserska kapa se uspešno i efikasno može kombinovati uz terapiju minoksidilom. Najbolje ju je primenjivati nakon nanošenja losiona, po sušenju kože glave. Na ovaj način dolazi do sinergističkog, udruženog dejstva dve terapije protiv opadanja kose.